Coșul este gol

Masurarea tensionarii

Cum masuram tensionarea?

Tensionarea este una dintre cele mai importante operatii ce asigura taierea dreapta si indelungata cu panzele de ferastrau. Mai multe detalii despre executarea corecta a acestei operatii gasiti aici.

Insa, cum ne dam seama daca am executat corect tensionarea sau mai bine spus, cum masuram tensiunea in panza?

Tensionarea se poate masura prin metoda fantei de lumina, cu ajutorul unei rigle drepte sau cu o rigla care are curbura corespunzatoare volantei si a unei surse de lumina. Fanta de lumina se formeaza la ridicarea panzei de pe banc si valoarea bombajului se poate masura, mai exact, cu ajutorul unei truse de spioni (lere). Pentru rezultate optime, se recomanda ca suprafata pe care se aseaza panza sa fie perfect plana. Valoarea bombajului, respectiv a fantei de lumina este proportionala cu latimea panzei, iar forma acestei curbe depinde de forma coroanei rotilor. Pentru a verifica uniformitatea tensionarii, masurarea se face in mai multe zone, pe toata lungimea panzei.

masurare linie spate small

Daca tensionarea este insuficienta si fanta de lumina nu este suficient de mare, panza va fi in contact doar cu mijlocul rotii si va rezulta o taiere instabila cu ferastraul. Daca tensionarea este prea mare, marginile panzei se intind prea mult, crescand pericolul fisurarii.

Cu aceeasi metoda se poate verifica si planarea panzei, cu deosebirea ca panza nu trebuie ridicata de pe banc.

Cea de-a treia verificare care ne confirma buna tensionare a panzelor, este verificarea liniei spatelui. Aceasta se poate face cu ajutorul unei rigle drepte, avand lungimea de aproximativ 1500 mm. prin balansarea ei pe spatele panzei. Pentru a masura mai precis valoarea liniei spatelui se utilizeaza rigle cu ceas comparator.

Pentru functionarea optima a panzelor, se recomanda ca aceste masuratori sa fie realizate dupa fiecare utilizare si in functie de rezultate sa se aplice corectiile necesare.
Masuratorile cu riglele simple sunt mai la indemana si mai putin costisitoare, in schimb rezultatul depinde de experienta operatorului.

Diverse instrumente pentru masurare gasiti in webshop-ul nostru la sectiunea Accesorii.

 

 

 

Abonare instiintare articol nou:

Comments powered by CComment

Contact

Adresa: Str. Aurel Vlaicu nr. 102-106, 440122, Jud. Satu Mare
Telefon: +40-261-711511
Email: metamob@metamob.ro

Albanian Bosnian Bulgarian Chinese simplified Croatian Czech Finnish French Greek Japanese Latvian Portuguese Russian Serbian Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian English Romanian Hungarian German Polish