A SZALAGFŰRÉSZLAPOK HELYES TÁROLÁSA ÉS KEZELÉSE

A SZALAGFŰRÉSZLAPOK HELYES TÁROLÁSA ÉS KEZELÉSE

A szalagfűrészlapok élettartamának megnövelése érdekében nagyon fontos szerepet játszik ezek helyes tárolása és szállítása

Jelen cikkünkben értékes információkat tárunk fel a szalagfűrészek fogazatának megvédéséről, a fűrészlapok szakszerű összekötéséről, valamint adunk pár tippet a helyes tároláshoz és kezeléshez. Valószínűen egyes ötletek sokak számára nem jelentenek újdonságot, de azoknak akik még kezdők biztosan értékes információkkal szolgálnak.

Tehát mit teszünk, hogy megvédjük szalagfűrészlapok fogazatát?

Ahhoz, hogy csomagolás közben a fogazat ne sérüljön az alábbi módszerek közül választhatunk:

  • helyezzünk hullámos kartont a szalagfűrészlapok közé,
  • tegyünk műanyag fogvédő szalagot minden szalagfűrész fogazatára,
  • használjunk fogvédő viaszt.

A hullámos karton használata valamivel olcsóbb, viszont csak részleges védelmet biztosít. Ha nincs időben eltávolitva, a szalagfűrészlapok rozsdásodásához vezethet, mivel a karton papir magába szivja a nedvsséget, tehát nagyobb odafigyelést igényel ezen a módszer a használata.

Az általunk javasolt és hosszabb távon legkifizetődőbb, a műanyag fogvédő használata, mivel ez egyben a leghatékonyabb is. Jelen esetben nem csak a szalagfűrészlapok fogazata, de a vele dolgozó személyzet is védve van az esetleges vágási balesetektől a szalagfűrészek kezelése és szállítása során. Egy másik előnye a fogvédő használatának az újra felhasználásban rejlik. Megtalálható több féle színben, ami segít a szalagfűrészek megkülönböztetésében a lerakatainkban.

A szalagfűrészlapok összekötése több szempontból is fontos, többek között a helytakarékosság miatt, mivel kevesebb helyet foglalnak raktárhelyiségeinkben, illetve szállítás során. A szalagfűrészlapok méretétől függően akár több szalagot is összeköthetünk, széles szalagfőrészlapok esetén egészen 6 darabig, kötegenként. Ezen kötegek lehetnek egy vagy két hurkosak, ezt is főként a szalagok mérete határozza meg.
Speciális kérelmek a szalagfűrészek szakszerű kötözése érdekében: a végtelenítés helye, a kötözés során a hajlított felület legnagyobb sugarában helyezkedjen el, illetve a köteg minimális hajlítási sugara ne legyen kissebb mint 300-350mm.
A kötözés kábelbinderrel vagy dróttal kivitelezhető amely kellő ellenállást kell biztositson ahhoz, hogy elkerülhető legyen a kötöző eszköz elszakadása, illetve a köteg szétbomlása, amely súlyos balesetekhez vezethet.

A szalagfűrészlapok kezelése mindig védőkesztyű segitségével történjen. Kifejezetten erre a célra ajánljuk a bőrből készült kesztyűket, illetve a speciálisan munkavédelmi célra kialakított kesztyű típusokat, amelyek a vágások elkerülésére szolgálnak. (Ajánlott kesztyű típusok)
A belső szállítás (műhelyünkben vagy lerakatban) a padlón húzva történjen, amennyiben a felület fából illetve speciálisan erre a célra kialakított gumiból van, amennyiben nem rendelkezünk ezekkel, használjunk ennek a célnak megfelelő szekeret vagy targoncát, betartva a minimális PTE munkavédelmi előírásokat, ami a tehermozgatási tevékenységet szabáyozza.

A tárolás csak kifejezetten ennek a célnak megfelelő helyiségekben történjen, amelyek zárt és száraz légkört biztosítanak a szalagfűrésznek. Ezen helyiségek legyenek felszerelve fa padlóval, vagy speciális álványokkal, a szalagfűrészek szakszerű tárolására.
Nagyon fontos, hogy a szalagfűrészek átvételekor ezek szét legyenek bontva a kötegekből és legyenek elhelyezve a kifejezetten erre a célra kialakított tároló helyiségekben (fa padlóra, vagy állványokra), hogy ezek minél hosszabb ideig megőrizhessék síkjukat illetve a megfelelő feszültséget.

Amennyiben hosszabb ideig összekötve tároljuk a szalagfűrészlapokat ( hely, vagy megfelelő tárolási lehetőség hiányában), használat előtt kifejezetten javasolt minden szalagfűrész átvizsgálása, ami a síkot és feszültséget illeti, illetve ha szükséges, be kell avatkozni, hogy a megfelelő értékeket betartva használjuk a szalagokat.

Amennyiben karbantartásra küldenek szalagfűrészeket nem szükséges a műanyag fogvédő felhelyezése a fűrészekre, csak annyi a teendő, hogy a fűrészlapok számának és hosszának megfelelő mennyiségű fogvédőt küldjenek, viszont a csomagolásnál oda kell figyelni a helyes sugárban való összekötésre, elkerülve a fűrészlapok megtűrését, ami jelentősen csökkentheti a fűrészek körüli javítási költségeket.


Ha tetszett a cikkünk iratkozzon fel hírlevelünkre így havonta értesül majd a legfrissebb információkról jelen témakörben. Facebookon is megtalál minket!

 folding bandsaw blades1

Abonare instiintare articol nou:

Kapcsolat

Cím: 440122, Szatmárnémeti, Aurel Vlaicu utca 102-106. szám, Szatmár megye
Telefon: +40-261-711511
Email: metamob@metamob.ro

Céginformációk

Albanian Bosnian Bulgarian Chinese simplified Croatian Czech Finnish French Greek Japanese Latvian Portuguese Russian Serbian Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian English Romanian Hungarian German Polish