Stellitezés

A stellitezést új vagy használt fűrészlapokon egyaránt elvégezzük, amennyiben ezek felületéről a stellitréteg elhasználódott.
A következő esetekben ajánlott a használt fűrészlapok újrastellitezése:

  • ha a fűrészlapok nincsenek berepedezve
  • ha a fűrészlap szélessége meghaladja a lendkerekek szélességének 70%-át.

A stellitezés által jelentősen megnövelhető a fűrészlap használati ideje, mivel a stellit egy sokkal kopásállóbb ötvözet. Előnye  a kemény és puha fák (fenyő, fűz, stb) feldolgozásánál is megmutatkozik.

Stellitezést végzünk a mobil fűrészgépekhez gyártott szalagfűrészlapokon is, amelyek W22 fogazattal rendelkeznek.

Ezeket rendelésre gyárthatjuk úgy, hogy minden foga stellitezett legyen vagy csak minden második. A stellitezett fogú szalagfűrészlapok sokkal tartósabbak és sokkal  simább vágási felületet eredményeznek. Kulcsfontosságú, hogy az élezés helyesen legyen elvégezve, lehetőleg vízhűtéses élezőgépekkel.
Azért, hogy minél jobban  ki lehetsen használni a stellitezés előnyeit, a szalagfűrészlap acél alapanyagának síkegyengetése és hengerelése helyes kell legyen, hogy  minél hosszabb ideig tartó folyamatos működést eredményezzen.

stelitare

A stellit egy olyan ötvözet, amelynek fő összetevője a kobalt. Az ötvözet összetevőinek alapján több féle stellit márkát különböztetünk meg, amelyek különböző mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek. A favágáshoz a Nr.12-es stellit ötvözet bizonyult a legalkalmasabbnak.
Ennek keménysége 47-51 HRC és összetevői:

  • 52% kobalt,
  • 30% króm,
  • 9% wolfram,
  • 1,8% szén.

Annak ellenére, hogy a stellit keménysége alacsonyabb, a Nr.12-es márkáju stellit ötvözetnek nagyon jó a kopásállósága, nem túl törékeny és könnyen csiszolható. Bizonyos esetekben használható a Nr.1-es típus, de ez egy nagyon kemény ötvözet, amelyet a magas szilícium tartalmú fák vágására használnak, mint például néhány exotikus Afrikai és Dél-Kelet Ázsiai fafajta.

stelitare2

A szalagfűrészlapok stellitezését autómata gépekkel és manuálisan is végezhetjük.

Tudj meg többet a stellit rúdról

Kapcsolat

Cím: 440122, Szatmárnémeti, Aurel Vlaicu utca 102-106. szám, Szatmár megye
Telefon: +40-261-711511
Email: metamob@metamob.ro

Céginformációk

Albanian Bosnian Bulgarian Chinese simplified Croatian Czech Finnish French Greek Japanese Latvian Portuguese Russian Serbian Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian English Romanian Hungarian German Polish