Coșul este gol

Taierea pe timp de iarna

Datorita faptului ca pe timp de iarna, bustenii sunt inghetati, eliminarea rumegusului se face mai dificil, deoarece rumegusul se depune pe partile laterale si cele de taiere ale dintelui, ingreunand taierea si deviind panza.

In acest caz se recomanda utilizarea profilului tip PVi, care ajuta la maruntirea si eliminarea mai eficienta a rumegusului. Alte informatii despre diverse profiluri disponibile se gasesc aici.

profil pvi blog small

Pe de alta parte, pe timp de iarna, datorita temperaturilor scazute proprietatile mecanice ale materialelor se inrautatesc, respectiv apare o fragilitate crescuta a otelului, care mareste frecventa aparitiei fisurilor. Astfel, se recomanda utilizarea materialelor de calitatea superioara, (precum este banda de otel MetaPremium) chiar daca aceasta presupune o investitie initiala mai mare. 

Un alt element care ajuta la imbunatatirea taierii busteanului inghetat este modificarea geometriei dintelui, care consta in:

  • micsorarea unghiului de atac al dintilor cu aproximativ 4 grade
  • evitarea razelor foarte mici in golul dintelui
  • micsorarea inaltimii dintelui pentru a evita ruperea acestora

Pe timp de iarna, este recomandat de asemenea, sa se foloseasca ceapraz mai mic pentru a scadea cantitatea de rumegus si a usura taierea. 


Pentru ca debitarea sa aiba loc in cele mai bune conditii si pentru a proteja pe termen lung panzele este absolut necesara pregatirea corecta a bustenilor inainte de taiere prin decojirea acestora. In cazul in care aceasta nu este posibila, se recoamda cel putin utilizarea unui pretaietor sau spalarea busteanului de depuneri.

Duritatea busteanului inghetat fiind mai mare, dintele are tendinta sa se toceasca mai repede, de aceea se recomanda ascutirea mai frecventa, pentru a pastra taisurile bine ascutite.

Asadar, pregatirea optima a bustenilor inainte de taiere, un profil adecvat taierii de iarna si o intretire corespunzatoare a panzelor, sunt elemente care garanteaza eficienta in sezonul rece.

Abonare instiintare articol nou:

Comments powered by CComment

Contact

Adresa: Str. Aurel Vlaicu nr. 102-106, 440122, Jud. Satu Mare
Telefon: +40-261-711511
Email: metamob@metamob.ro

Bulgarian Chinese simplified Croatian Czech Finnish French Japanese Latvian Portuguese Russian Spanish Swedish Turkish Ukrainian English Romanian Hungarian German Polish