Coșul este gol

Cum alegem grosimea pânzelor?

Cum alegem grosimea potrivită a pânzelor?

Alegerea corectă a grosimii pânzelor este de importanță majoră pentru procesul de tăiere a cherestelei.
Grosimea potrivită poate preveni atât fisurarea pânzelor, cât și apariția fenomenului de tăiere în valuri.
Pentru a evita aceste situații, vă recomandăm aplicarea următoarei formule:

Gp[mm]=Dv[mm]/1000
Gp = grosimea orientativă a pânzei
Dv = diametrul volantei în milimetri

Cum aplicăm formula?

Împărțind diametrul volantei la 1000 vom obține o valoare orientativă a grosimii pânzei de ferăstrău. De regulă, vom alege din gama de grosimi standard ale benzii de oțel, valoarea cea mai apropiată față de rezultatul formulei, preferabil cea superioară.
De exemplu, dacă avem un utilaj cu diametrul volantei de 1600 mm, grosimea orientativă a pânzei ar fi de 1600/1000 și anume de 1,6 mm. Aceasta nefiind o grosime standard se va opta de regulă, pentru o pânză cu grosimea superioară, de 1,65 mm.
De asemenea, în cazul unui utilaj cu diametrul volantei de 1000 mm, grosimea recomandată a pânzei va fi de 1 mm, dimensiune care se regăsește printre valorile standard de grosimi, iar în acest caz, poate fi aleasă ca și grosime de material.
Desigur, se pot alege valori învecinate atât mai mici cât și mai mari decât valoarea orientativă obținută în urma calculului, în funcție de condițiile specifice, cum ar fi: esența de lemn tăiat, lungimea pânzei, cerințele speciale de eficiență a tăierii (grosime mica a tăieturii), s.a.m.d.

De ce e importantă grosimea pânzei?

1. Dacă grosimea pânzei este mai mică decât cea calculată prin aplicarea formulei Dv/1000, lățimea tăieturii este mai mică, dar în schimb stabilitatea pânzei poate să fie afectată și astfel, poate apărea fenomenul numit taierea in valuri.
2. În cazul în care grosimea pânzei este prea mare în raport cu diametrul volantei, stabilitatea pânzei este mai bună, se poate lucra cu viteze mari de tăiere, dar în schimb apare riscul fisurării pânzelor datorită solicitării puternice la oboseala a materialului.

De aceea, este bine să analizăm de fiecare dată toate opțiunile și să o alegem pe cea care respectă cel mai bine condițiile de tăiere și cerințele de eficiență.

 

Când doriți să testați pânzele noastre? Telefon: +40-261-711511, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Ti-a placut acest articol? Abonează-te la newsletter si vei primi o data pe lună cele mai noi materiale pe e-mail. Ne găsești și pe Facebook!

Comments powered by CComment

Contact

Adresa: Str. Aurel Vlaicu nr. 102-106, 440122, Jud. Satu Mare
Telefon: +40-261-711511
Email: metamob@metamob.ro

Albanian Bosnian Bulgarian Chinese simplified Croatian Czech Finnish French Greek Japanese Latvian Portuguese Russian Serbian Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian English Romanian Hungarian German Polish