Coșul este gol

Corelarea avansului de tăiere cu viteza pânzei

Utilajele pentru debitarea buștenilor sunt de diferite tipuri, în funcție de materialul din care sunt construite și de viteza de funcționare.


Din punct de vedere constructiv utilajele pentru tăierea lemnului, se pot împărți în două mari categorii: cele cu batiul din fontă turnată și cele cu batiul în construcție, sudată din oțel.

Datorită faptului că utilajele din fontă pot absorbi vibrațiile care apar în timpul folosirii, acestea pot funcționa la viteze mai mari, depășind în unele cazuri chiar și 35-45m/s, comparativ cu cele din oțel sudat care pot atinge doar viteze de până la 30 m/s, cu excepția modelelor mai noi și performante, care pot ajunge la 32 m/s.

Utilaj fonta blog.jpg
utilaj otel blog.jpg

La fel de important de menționat este avansul de tăiere, acesta fiind în strânsă corelație cu viteza pânzei, dar și cu mărimea pasului pânzei.

Astfel, la un utilaj cu viteza mică a pânzei putem alege o pânză cu pași mai mici, respectiv cu golul dintelui mai mic, ceea ce limitează aplicația, fie la dimensiuni mai reduse ale materialului de tăiat, fie la viteze mici de tăiere.

Când vine vorba de utilaje care permit o viteză a pânzei ridicate, peste 35 m/s, vom putea alege o pânză cu pas mai mare care, implicit, va avea și camera de rumeguș mai mare putându-se aborda astfel aplicații mai grele, care (implică) de pildă, diametre mari de bușteni sau viteze mari de tăiere.

Mai multe detalii despre pasul pânzei și modalitatea de alegere a acestuia, vor fi discutate în următorul articol (octombrie, 2021)


Următorul articol: Cum se alege pasul pânzei?

Comments powered by CComment

Contact

Adresa: Str. Aurel Vlaicu nr. 102-106, 440122, Jud. Satu Mare
Telefon: +40-261-711511
Email: metamob@metamob.ro

Albanian Bosnian Bulgarian Chinese simplified Croatian Czech Finnish French Greek Japanese Latvian Portuguese Russian Serbian Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian English Romanian Hungarian German Polish