Coșul este gol

Alegerea panzei potrivite

Pentru a alege panza potrivita pentru nevoile dvs. exista mai multi factori de care trebuie sa tineti cont. Vom explica mai pe larg cele trei tipuri de panze in functie de randamentul dorit in taiere, dimensiunile potrivite ale unei panze si aspecte legate de unghiul de atac, pas si profil.

Pentru inceput va sfatuim sa luati in considerare in ceea ce priveste banzicul dvs. viteza maxima de taiere si viteza panzei.

alegere panza small

In functie de randamentul pe care dorim sa il avem in taiere, trebuie sa alegem intre urmatoarele 3 tipuri de panze:

  • Panzele cu ceapraz - sunt mai usor de fabricat, iar investitia initiala este mai mica. De asemenea, sunt mai usor de intretinut.
  • Panzele turtite - ofera randamente crescute in taiere, dar necesita si tehnologie mai costisitoare pentru intretinere.
  • Panzele stelitate - ofera cel mai inalt randament in taiere, iar din acest motiv si din ratiuni economice sunt cele mai bune, in special datorita vitezei crescute cu care se poate taia si a durabilitatii in taiere. Pe de alta parte suprafetele taiate au o calitate ridicata.

Alegerea dimensiunilor panzei depinde doar de utilajul de care se dispune.

Latimea initiala a panzei masurata de la varful dintelui pana la spatele panzei trebuie sa fie egala cu latimea volantei plus inaltimea dintelui si plus 3mm, reprezentand distanta intre golul dintelui si marginea volantei.

Grosimea panzei se alege in functie de diametrul volantei si trebuie sa fie aproximativ 1/1000 din diametrul volantei.
Lungimea panzei este in general recomandata de producatorul banzicului si este data de marimea pasului, numarul de dinti si lungimea minima si maxima constructiva.

Dantura este foarte importanta pentru ca taierea sa ofere rezultatele optime. Taisul durabil, forta de taiere si viteza de avans sunt doar cateva dintre caracteristicile ce necesita atentie. Indiferent de tipul de lemn, golul dintelui trebuie sa fie cat de mare pentru ca eliminarea rumegusului sa se realizeze eficient. Pentru esenta moale se recomanda in general, un pas mai mare, iar pentru esenta tare, un pas mai mic, pentru ca mai multi dinti sa fie angajati in taiere simultan. Asadar, cei mai importanti parametrii in alegerea pasului si a profilului sunt:

  • tipul de lemn taiat
  • diametrul busteanului, inaltimea de taiere
  • viteza de taiere

Aici gasiti profilele disponibile la Metamob, cu mentiunea ca se poate executa la comanda aproape orice profil de dinte, indicat de catre client.

Unghiul de atac trebuie sa fie selectat corespunzator pentru a oferi puterea necesara in timpul debitarii. Un unghi de atac mare ofera o taiere mai eficienta, dar poate reduce stabilitatea dintelul in timpul taierii. Pentru lemnul de esenta moale si pentru taierea cherestelei de dimensiuni mari ar trebui utilizat un unghi de 25-30͒ la panzele turtite si stelitate si 10-15͒ la cele ceaprazuite. In cazul lemnului de esenta tare, se recomanda un unghi de atac de 15-25͒ la panzele turtite si stelitate si un unghi nu cu mult mai mic in cazul celor ceaprazuite. Atat un unghi de atac prea mare cat si unul prea mic, pot cauza diverse probleme in timpul taierii, inclusiv fisurare, in special in golul dintelui.

Pasul variabil consta in distanta inegala intre dinti si se recomanda si in taierea pe timp de iarna sau pentru lemnul de esenta tare. Prin acest tip de pas pot fi reduse si vibratiile in timpul procesului de taiere, si se permite ca viteza de avans sa fie marita. Pasul de tip PVi, care ajuta la eliminarea mai eficienta a rumegusului, este cu precadere recomandat iarna. De regula tehnica automatizata este recomandata pentru fabricarea dar si pentru intretinerea panzelor cu acest tip de pas. Adancimea variabila face referire la adancimile inegale in golul dintelui. Si aceasta ajuta de asemenea la reducerea vibratiilor. Putem executa pas vario cu inaltime constanta sau inaltime variabila, de obicei o secventa are 4 sau 6 dinti si in functie de efectul dorit putem alege ca diferenta intre dinti sa fie mai mica sau mai mare.

Alte informatii legate de alegerea panzei va pot fi oferite de consultantii Metamob in cadrul unei asistente tehnice.

Abonare instiintare articol nou:

Comments powered by CComment

Contact

Adresa: Str. Aurel Vlaicu nr. 102-106, 440122, Jud. Satu Mare
Telefon: +40-261-711511
Email: metamob@metamob.ro

Albanian Bosnian Bulgarian Chinese simplified Croatian Czech Finnish French Greek Japanese Latvian Portuguese Russian Serbian Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian English Romanian Hungarian German Polish